Hunaja kosteuttaa ja hoitaa ihoa.

 

Hunajaa mehiläiset valmistavat itselleen ja toukilleen ravinnoksi. Vuosituhansia ovat ihmiset hyödyntäneet tämän pistiäislajin ominaisuutta kerätä ravintoa pesiinsä yli omien tarpeidensa. 

 

Hunajaa käytetään pääasiassa makeuttamaan ruokia, mutta se soveltuu myös kosmetiikan raaka-aineeksi. Hunaja muunmuassa kosteuttaa ihoa ja hoitaa sen pieniä vaurioita. 

Propolis hellii haavautunutta ihoa.

 

Propolis on mehiläisten tuottamaa kittivahaa, jota ne käyttävät mm. pesän desinfiointiin. Mikrobit eivät kasva propoliksessa.

 

Tästä syystä propolista on jo antiikin ajoista käytetty kosmeettisissa tuotteissa avittamaan erilaisissa ihovaivoissa aina suun aftoista jalkisieneen. Toimii erittäin hyvin myös atooppisen ihon hoitoon.

Emomaito tuo kauneutta kasvoille.

 

Emomaito on mehiläisten kuningatartoukille syöttämää hyytelömäistä ruokaa. Sen ravintoarvot ovat todella korkeat. Ihmiset ovat vuosituhansia käyttäneet emomaitoa sekä ravinnoksi että kauneudenhoitoon. 

 

Kosmetiikassa emomaitoa käytetään auttamaan solujen uusiutumista mm. kasvovoiteissa ja seerumeissa.

 

Emomaitoa kutsutaan myös kuningatarhyytelöksi tai royal jellyksi. 

Mehiläispesän aarteet

Mehiläisvaha antaa kiiltoa hiuksiin.

 

Mehiläiset valmistavat vahaa rakentaakseen kennostoja toukkien hoitoon ja ruoan säilytykseen. 

 

Kosmetiikassa vahaa käytetään tuomaan hiuksiin kiiltoa ja suojaamaan ihoa. Vahaa käytetään myös kovettamaan öljypohjaisia voiteita ja siten tekemään niistä käytettävämpiä. Vahassa on myös monia hyviä vaikutuksia iholle sen sisältämien ainesosien ansiosta.

Mehiläismyrkky silottelee kasvojen juonteet.

 

Mehiläismyrkky on mehiläisten puolustuskeino vihollisia vastaan. Ne ruiskuttavat myrkkyä yhdyskuntaa uhkaavan vihollisen päälle tai pistävät pistimellä ihon alle. 

 

Mehiläismyrkky toimii luonnon omana botoksina ihmisen iholla. Sitä voidaankin käyttää luonnonmukaisessa kosmetiikassa ihojuonteiden silottamiseen.

 

Myrkkyä käytetään lisäksi voiteena ja pistoksina reumakipujen hoitoon. Tällä hetkellä länsimainen lääketiede tutkii mehiläismyrkkyä paljon mm. syövän hoitoon liittyen.